14-8-2018

Kluswoning? Een verbouwing meefinancieren doe je zo!

Dit jaar mag je maximaal 100% van de aankoopwaarde van een woning lenen. Veel mensen weten echter niet dat ze ook extra financiering kunnen krijgen voor een verbouwing van de woning die ze aankopen. Het zou toch zonde zijn als je een mooie kluswoning links laat liggen, terwijl er meer mogelijkheden zijn dan je wellicht denkt? We geven je graag wat nuttige tips voor het meefinancieren van een verbouwing.

Waardevaste verbouwing bij bestaande bouw: meer hypotheek

Het voordeel van een uitbreiding doen wanneer je een bestaande woning koopt, is dat deze je huis meer waard maakt. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, keuken, badkamer of dakkapel. Daarom kun je er ook extra hypotheek voor krijgen. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing.

Bouwdepot

Na een verbouwing stijgt de waarde van de woning meestal niet met hetzelfde bedrag als de kosten van de verbouwing. In dat geval kun je maar een deel van de verbouwingskosten meefinancieren. De rest van het bedrag moet je financieren met eigen geld.

Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

NHG: gebonden aan een maximumbedrag

Wil je de zekerheid van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 265.000,- bedragen, omdat je in 2018 maximaal 100% van de marktwaarde mag lenen. Om de waarde voor en na de verbouwing te laten bepalen, heb je een taxatierapport nodig. Het benodigde bedrag boven de € 265.000,- moet je altijd met eigen geld financieren.

Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt lenen € 280.900,-. Lees meer hierover.

Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

Meer weten? Kom langs!

Iedere verbouwing is uniek en dat geldt ook voor jouw persoonlijke situatie. Daarom gaan we graag met je om tafel om je plannen door te nemen en te berekenen hoe je ze optimaal kunt financieren. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Kom eens langs bij De Hypotheker en zorg dat je straks nóg meer geniet van je huis!