16-11-2019

Hoe kan ik een verbouwing meefinancieren in mijn hypotheek?

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Gelukkig is er extra financiering mogelijk als je het huis dat je koopt nog wilt verbouwen. Heb jij een kluswoning op het oog? Lees dan snel verder.

Een verbouwing van een bestaande woning maakt het huis vaak meer waard, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken of badkamer. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing.

De kosten van een verbouwing zijn vaak hoger dan de uiteindelijke waardestijging. In dat geval kun je maar een deel van de verbouwingskosten meefinancieren. De rest van het bedrag moet je financieren met eigen geld.

Rekenvoorbeeld

Je koopt een huis voor € 250.000 euro en wilt gaan verbouwen voor € 50.000. De waarde van de woning zal na de verbouwing naar verwachting € 280.000 euro zijn. Je kunt dan een hypotheek krijgen voor € 280.000 en betaalt € 20.000 van eigen geld. 

Bouwdepot

Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

NHG

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 310.000,- bedragen , de kostengrens voor NHG in 2020. Heb je in totaal meer nodig dan € 310.000, dan moet je alles boven dit bedrag met eigen geld financieren. Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt krijgen € 328.600. Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

De Hypotheker helpt je graag bij de financiering van jouw verbouwing. Maak een afspraak voor een eerste (vrijblijvend) gesprek.

Afspraak maken arrow_forward