14-1-2019

Hoe financier je de verduurzaming van je woning?

Vorige week bleek uit ons onderzoek onder 1.000 woningbezitters dat veel mensen graag hun woning willen verduurzamen, maar niet weten hoe ze dit moeten financieren. In dit artikel zetten we vijf verschillende mogelijkheden op een rijtje.


1. Een hogere hypotheek 

Als je een huis koopt is je maximale hypotheek onder andere afhankelijk van je inkomen. Die maximale hypotheek kun je met maximaal € 9.000 verhogen, als je energiebesparende voorzieningen gaat toepassen of een woning koopt met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6. Betreft je aankoop een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC van 0 of lager, dan kun je zelfs € 25.000 extra lenen op basis van hetzelfde inkomen. Dit geld moet wel aantoonbaar besteed worden aan energiebesparende maatregelen. 

Daarnaast is de maximale hypotheek afhankelijk van de woningwaarde. Normaal gesproken kun je 100 procent van de woningwaarde lenen, maar als er sprake is van energiebesparende maatregelen kun je maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Maatregelen die hieronder vallen zijn een HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen

 

2. Een lening aangaan

Heb je al een koophuis en wil je gaan verduurzamen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een lening aan te gaan: 

  • De energiebespaarlening: deze lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Met deze regeling kun je tegen een aantrekkelijke rente een lening afsluiten voor 17 verschillende energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, dubbele beglazing of een HR-ketel. Kijk voor meer informatie op ikbespaarslim.nl.
  • De duurzaamheidslening: deze lening van € 2.500 tot € 25.000 wordt tegen een aantrekkelijke rente regionaal aangeboden.Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of jouw woonplaats de lening aanbiedt.
  • Greenloans lening: een persoonlijke lening voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Kijk voor meer informatie op www.greenloans.nl.
  • Consumptieve lening: een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen kan fiscaal aangemerkt worden als verbetering van je woning en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

3. Subsidies van gemeente/provincie

Huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen hiervoor soms subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente. Bekijk op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies jouw woonplaats aanbiedt.

 

4. Rentekorting 

Een aantal geldverstrekkers geven een rentekorting als er sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente. Neem voor meer informatie contact op met je bank of tussenpersoon.

 

5. Eigen geld

Ten slotte kun je natuurlijk ook je spaargeld gebruiken voor de verduurzaming van je huis. Een slimme investering: voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening. Met de rentepercentages van tegenwoordig is dit natuurlijk een aantrekkelijke optie. Bovendien neemt de marktwaarde van je huis zo ook nog eens toe.