Actueel Nieuws

5 redenen om te kiezen voor kopen in plaats van huren

Kan ik beter kopen of huren? Het is een vraag die veel speelt onder starters op de woningmarkt. Je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk wonen, maar ondertussen stijgen zowel de woningprijzen als de huurprijzen. Wij geven je vijf redenen om tóch te kiezen voor kopen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 08/06/2021
05 Te Koop

1. Op lange termijn is het voordeliger

Het kopen van een huis vraagt om een investering: de kosten koper betaal je uit eigen zak en ook verzekeringen en onderhoud betaal je zelf. Maar onder de streep is het voordeliger om een huis te kopen dan om te blijven huren. Door af te lossen op je hypotheek bouw je namelijk vermogen op. Na 30 jaar (of eerder wanneer je extra aflost) is je hypotheek afgelost en heb je geen hypotheeklasten meer, terwijl je huur altijd zal moeten blijven betalen. Verkoop je het huis, dan is de verkoopwaarde tegenwoordig meestal hoger dan de resterende hypotheek en profiteer je van de overwaarde

2. Je hebt meer grip op je maandlasten

Bij huur heb je meestal te maken met jaarlijkse huurverhogingen, waardoor je maandlasten steeds hoger worden. Een huis kopen maakt stabiele maandlasten mogelijk. Je bepaalt zelf welke constructie handig is voor jou. Wil je gedurende 30 jaar iedere maand precies hetzelfde betalen, wil je nu meer betalen dan later, of liever later meer betalen, als je waarschijnlijk meer verdient? Het kan allemaal.

3. Je kunt het huis naar jouw smaak maken

Een koophuis kun je helemaal verbouwen en inrichten naar jouw smaak. Een nieuwe badkamer of vloer verhoogt vaak zelfs de waarde van je woning. Bij een huurhuis is het vaak niet de moeite waard om veel geld te stoppen in het opknappen van de woning. Ook mag je vaak niet zomaar alles aanpassen van je huurbaas. 

4. Verduurzamen kan schelen op je maandlasten

Het toepassen van energiebesparende maatregelen kan interessant zijn voor huizenbezitters. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar het kan ook nog eens flink schelen in je energierekening én de waarde van je woning verhogen. Als huurder ben je afhankelijk van je huurbaas als het neerkomt op verduurzaming.

5. De hypotheekrentes zijn extreem laag

Al lange tijd zijn de hypotheekrentes extreem laag. Door je rente lang vast te zetten kun je gedurende de hele looptijd van profiteren van lagere maandlasten.

Nadelen van een huis kopen

Natuurlijk kan een eigen huis kopen ook nadelen hebben. Zo heb je eigen geld nodig en zijn de kosten voor onderhoud voor eigen rekening. Ook ben je minder flexibel: wil je verhuizen, dan zal je eerst je huis moeten verkopen. Twijfel je nog of kopen op dit moment iets is voor jou? Doe nu onze test: Kopen of huren?

 

Doe de test