Actueel Nieuws

Profiteer van de overwaarde op je woning: 4 tips

Door de stijgende prijzen op de huizenmarkt hebben veel huizenbezitters overwaarde op hun koopwoning. Hoe kun je deze overwaarde het beste benutten? De Hypotheker geeft 4 tips.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/02/2021
Geld eten bord en bestek

1. Bespaar op je maandlasten d.m.v. rentekorting

Als je hypotheekschuld kleiner is geworden ten opzichte van de waarde van je woning, dan loopt je hypotheekverstrekker minder risico en kom je mogelijk in aanmerking voor een rentekorting. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de rente automatisch voor je aan. Daar moet je vaak zelf het initiatief voor nemen.

Om te profiteren van lagere maandlasten kun je ook overwegen om je hypotheek over te sluiten. Met onze oversluittool bereken je in een paar minuten wat oversluiten je op kan leveren.

2. Verhoog je hypotheek voor verbouwing of verduurzaming van je woning

Als je voldoende inkomen of pensioen ontvangt, kun je de overwaarde ook gebruiken om je hypotheek te verhogen. De extra lening kun je vervolgens bijvoorbeeld gebruiken voor een verbouwing, het levensloopbestendig maken of verduurzamen van je huidige woning.

3. Sluit een opeethypotheek of verzilver-hypotheek af om bijv. je pensioen aan te vullen

Met een opeethypotheek of een verzilverhypotheek heb je de mogelijkheid om geld uit stenen te halen, om hiermee bijvoorbeeld het pensioen aan te vullen. Je leent een bepaald bedrag bij de bank, dat niet hoger is dan de overwaarde op de woning. Dit bedrag kun je in één keer of in termijnen opnemen. De rente die je moet betalen, wordt bij de schuld opgeteld en betaal je bij de verkoop van de woning.

4. Koop een nieuwe woning

Als je van plan bent te verhuizen dan is het natuurlijk erg prettig als je overwaarde hebt. Je gebruikt de winst die de verkoop van je woning oplevert (ook wel eigenwoningreserve genoemd) voor de aanschaf van je nieuwe woning.

Rekenvoorbeeld
Je verkoopt je woning voor € 300.000 en je hypotheek bedraagt nog € 150.000. Je hebt dan een eigenwoningreserve van € 150.000. De aanschaf van je nieuwe woning kost je in totaal € 250.000. Je legt direct € 150.000 aan eigenwoningreserve in. Je nieuwe hypotheek bedraagt dan nog maar € 100.000.

Maak een vrijblijvende afspraak

Heb jij als 55-plusser een flinke overwaarde op je huis die je wilt benutten? Maak eens een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. De adviseur kijkt naar je persoonlijke situatie en neemt de verschillende mogelijkheden met je door. Het eerste gesprek is voor onze rekening.

Afspraak maken