Startershypotheek

Ga jij je eerste huis kopen? Dan is het goed om meer te weten over een hypotheek aanvragen als starter. Op deze pagina lees je alles over de hypotheek mogelijkheden voor starters. 

startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Startershypotheek betekent een hypotheek voor mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Het is echter geen specifieke hypotheekvorm. Een startershypotheek is in principe hetzelfde als een hypotheek voor mensen die een volgende woning kopen. 

Wat is de beste hypotheek voor een starter?

Als starter kun je voor je eerste hypotheek kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

Als je een van deze hypotheekvormen kiest, dan geniet je het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting.

Je maximale startershypotheek berekenen

Hoeveel startershypotheek kan ik krijgen? Wat je kunt lenen als starter kun je online berekenen met onze handige tool. Bereken zelf jouw startershypotheek. Voor een exacte berekening, kun je altijd bij ons langskomen. Het eerste gesprek is kosteloos.

Eigen geld

Om een eerste huis te kopen heb je eigen geld nodig. Alle kosten die komen kijken bij het kopen van een huis naast de hypotheek, ook wel kosten koper genoemd, moet je namelijk zelf betalen. Ga er vanuit dat je ongeveer 5 procent van de woningwaarde aan eigen geld nodig hebt.

Starterslening en hypotheek voor starters, wat is het verschil?

Een startershypotheek is niet hetzelfde als een Starterslening. De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor de aankoop van je eerste koophuis. Het is een extra lening naast je normale hypotheek. Met de Starterslening kan je het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis en je maximale startershypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor deze Startersleningen en gemeentes geven deze lening uit onder voorwaarden.

Lees meer over de Starterslening.

Startershypotheek en NHG

Wil je graag voor zekerheid gaan? Kies dan voor een startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mocht je tijdens de looptijd van de hypotheek financiële problemen krijgen, dan beschik je altijd nog over een vangnet waarmee je resterende hypotheekschuld wordt terugbetaald. Naast het veilige gevoel is ook de rentekorting die je met NHG krijgt een goede reden om hiervoor te kiezen. Dit kan je wel 0,5% per jaar schelen.

Voor 2024 kun je een startershypotheek met NHG afsluiten als de woning maximaal € 435.000 waard is. Met de hypotheek mag je maximaal 100 procent van de woning financieren. Als je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen toe te passen in de woning, dan is de maximale startershypotheek voor 2023 € 461.000 en kun je 106 procent van de woningwaarde financieren. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de extra procenten uitgeeft aan duurzame maatregelen.

Nieuwe regels overdrachtsbelasting startershypotheek sinds 2021

Bij de overdracht van de woning van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar moet belasting worden betaald. Voor deze overdrachtsbelasting zijn nieuwe regels ingevoerd in 2021. Met een startershypotheek heb je hier flink voordeel van ten opzichte van de oude situatie.

Als je jonger bent dan 35 jaar en een huis van minder dan € 510.000 (in 2024) koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. Dan kan je duizenden euro’s schelen aan belasting die je anders had moeten betalen. 

Startershypotheek vergelijken

De Hypotheker helpt je bij het kiezen van de beste startershypotheek passend bij jouw financiële situatie. Zo vergelijken we alle geldverstrekkers van startershypotheken voor je, ook je eigen bank. Past de startershypotheek van ING net zo goed bij je als de startershypotheek van Rabobank? En welke opties zijn er nog meer? Op deze vragen geven we je graag antwoord. We vergelijken net zo lang tot we de optimale startershypotheek voor je hebben gevonden, tegen de scherpste prijs.

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.