Blog Blog

5 tips voor een beter energielabel

De duurzaamheid van een woning is voor veel kopers tegenwoordig een belangrijke afweging om wel of niet te bieden op een huis. Het energielabel is hiervoor de belangrijkste graadmeter. Als verkoper ben je dus gebaad bij een zo goed mogelijk label. Met deze 5 ingrepen kun je jouw energielabel opkrikken.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 18/09/2023
Istock 654270444 Klein

1. Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn in korte tijd uitgegroeid tot de populairste verduurzamingsmaatregel. Ondanks dat de energieprijzen weer zijn gedaald en het fiscale voordeel steeds kleiner wordt, loont het nog altijd om panelen op je dak te leggen. Je bespaart zelf aanzienlijk op je energierekening, het is een mooi extra pluspunt bij de verkoop en zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel.

Hoeveel beter je energielabel wordt na het plaatsen van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoeveelheid panelen en het woonoppervlakte van je woning. Een voorzichtige schatting is dat een gemiddelde woning 1 of 2 tredes zal stijgen na het plaatsen van zonnepanelen.

2. Dubbelglas in de kozijnen

Nog een nadeel van oude huizen: ze hebben helaas nog vaak enkel glas of dubbel glas dat niet meer voldoet aan de huidige standaarden. Daardoor gaat er in de winter veel warmte verloren en komt er in de zomer veel warmte naar binnen. Sinds dubbel glas in 1948 (!) werd geïntroduceerd, hebben fabrikanten niet stilgezeten.

Inmiddels zijn er verbeterde varianten van dubbel glas op de markt die nog beter isoleren. Je kunt deze herkennen aan de afkorting HR (hoogrendement). Hierin wordt weer onderscheid gemaakt tussen HR, HR+, HR++ en HR+++. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie van het glas.

3. Muur-, vloer- of dakisolatie

Bij veel oudere huizen is de isolatie niet (meer) op orde. Vroeger was er in de eerste plaats al minder aandacht voor isolatie. Ook is de levensduur van isolatiemateriaal beperkt. Dat betekent dat de kwaliteit en daarmee bruikbaarheid van het materiaal met de jaren fors af kan nemen. Vaak zijn daken en vloeren zelfs helemaal niet geïsoleerd. Dat zorgt voor onnodig veel warmteverlies.

Heb je een oudere woning, dan kan het goed zijn om een keer te kijken naar isolatie. Hiermee kun je zelfs een grote sprong maken met je energielabel. Dat zie je ook terug in je energiekosten. Goede isolatie kan je jaarlijks honderden euro’s schelen op je energierekening.

4. Oude cv-ketel vervangen

Zonder dat je er erg in hebt, is jouw oude cv-ketel misschien wel een echte energieslurper. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven die een stuk zuiniger zijn. Bijvoorbeeld een HR-ketel, oftewel een hoogrendementsketel. Deze ketels halen meer warmte uit het gas en kunnen daarnaast warmte halen uit vrijgekomen waterdamp. Dat scheelt aanzienlijk. Een HR-ketel kan tot wel 10 procent kostenbesparing opleveren.

5. Warmtepomp plaatsen

Naast zonnepanelen is ook de warmtepomp aan een flinke opmars bezig. Warmtepompen halen warmte uit de grond of uit de lucht en gebruiken deze om je woning te verwarmen. Tegenwoordig zijn vooral hybride warmtepompen in trek. Deze kleine pompen ondersteunen de cv-ketel bij het verwarmen. Je bent daarom niet helemaal afhankelijk van de warmtepomp, maar bespaart tot wel 60 procent ten opzichte van alleen een cv-ketel.

Nieuw energielabel aanvragen

Sinds 2015 is het voor iedere woning die wordt verkocht verplicht om een energielabel aan te leveren. Alleen een gecertificeerde expert kan en mag vaststellen wat het energielabel is van jouw woning. Heb je jouw huis gekocht voor 2015 en nooit zelf het energielabel vast laten stellen? Dan heb je een tijdelijk energielabel gekregen dat is gebaseerd op de informatie die bekend is.

Als je verduurzamingsmaatregelen hebt genomen, wil je natuurlijk weten wat het positieve effect is op het energielabel. Hiervoor moet dus een expert langskomen die je huis zal opmeten en inspecteren om tot een oordeel te komen. De kosten hiervoor lopen uiteen, maar liggen vaak zo rond de € 300.