Blog Blog

Vakantiegeld: naar de Spaanse zon, of gebruiken om je hypotheek af te lossen?

Het is weer mei, en dat betekent dat veel Nederlanders binnenkort vakantiegeld krijgen uitbetaald. Normaal gesproken wordt dit gebruikt voor een welverdiende vakantie, maar de laatste jaren krijgt dit mooie extraatje steeds vaker een andere ‘bestemming’. Een daarvan is het extra aflossen van de hypotheek. Is dit een goed idee? 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/05/2022
Pexels Nubia Navarro Nubikini 385997

Vakantiegeld

Als je werkt of een uitkering krijgt, heb je recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je jaarlijkse bruto-inkomen. De hoogte ervan hangt dus af van hoeveel je verdient hebt in een jaar. Let op: extra inkomsten zoals een bonus of eindejaarsuitkering tellen niet mee, maar overuren wel. Ben je een tijd ziek geweest in het jaar? Dan krijg je ook gewoon vakantiegeld.

Wat kan ik nog meer met mijn vakantiegeld doen?

Natuurlijk is het altijd een goed idee om je vakantiegeld te gebruiken waar het eigenlijk voor bedoeld is – die welverdiende vakantie naar de zon. Maar dit is niet het enige wat je met dit extra zakcentje kan doen. Wat dacht je van:

  • Extra aflossen op je hypotheek;
  • Een andere schuld aflossen, zodat je maandlasten lager worden (en je bijvoorbeeld een hogere hypotheek kan krijgen)
  • Gebruiken om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen voor je woning;
  • Als extra zakcentje voor andere grote investeringen, zoals een nieuwe auto;
  • Als extra financiële buffer in je spaarpot, zodat je altijd wat geld achter de hand hebt; 

De voordelen van extra aflossen op je hypotheek

Veel mensen kiezen ervoor om met hun vakantiegeld extra af te lossen op hun hypotheek. Als je dit geld (en misschien een vakantie) kan missen, is extra aflossen in veel gevallen een slimme zet:

  • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt.
  • Je maandlasten dalen. Omdat je hypotheekschuld krimpt, betaal je maandelijks minder rente.
  • Als je een deel van je vermogen gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek, betaal je minder vermogensbelasting dan als dit vermogen op je spaarrekening staat. 

Nadelen van extra aflossen

Extra aflossen is niet áltijd de meest verstandige keuze. Vooral als je een spaarhypotheek hebt is het vanwege de belastingvoordelen die je al krijgt veel minder interessant om op deze manier je maandlasten te verlagen.

Heb je verhuisplannen en een woning met overwaarde? Dan is het waarschijnlijk ook niet verstandig om extra af te lossen. Als je extra aflost, verlaag je namelijk je eigenwoningschuld waardoor je te maken kan krijgen met de bijleenregeling bij de verkoop van je woning en de aankoop van een nieuwe woning. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe woning te financieren, anders kun je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

Voordat je besluit om extra af te lossen op je hypotheek, is het verstandig om eerst goed je eigen situatie onder de loep te nemen. Onze hypotheekadviseurs helpen je daar graag mee verder. 

Alternatief: oversluiten 

Mensen lossen vaak extra af om hun maandlasten te verlagen. Vakantiegeld inzetten om extra af te lossen is niet de enige manier hiervoor: er zijn andere (en soms betere) wegen die naar Rome leiden – zoals het oversluiten van je hypotheek. Vooral nu de hypotheekrente nog laag is, is dit misschien wel hét moment om dit te doen en zo flink te besparen op je hypotheeklasten. Dan verlaag je jouw maandlasten, zónder dat dit ten koste gaat van je zomervakantie!