Blog Blog

Bezit je al een hypotheek en wil je verduurzamen? Dit is wat je het beste kan doen

Nederland is massaal aan het verduurzamen. En wie het nieuws volgt, zal hier niet gek van staan kijken. De energieprijzen zijn op dit moment 87% (!) hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Door aan de slag te gaan met verduurzamen zou je de kosten van je energierekening flink kunnen drukken, je woningwaarde verhogen en zit je er ook nog eens lekker warm bij in de winter. Om nog maar niet te spreken over de positieve impact op het klimaat! Maar hoe financier je het verduurzamen van je woning als je al een bestaande hypotheek hebt? Wij denken mee. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 18/05/2022
Dak met zonnepanelen

Verhogen van huidige hypotheek

De eerste optie en wellicht voor veel mensen het meest voor de hand liggend is het verhogen van de bestaande hypotheek. Als je jouw woning wilt verduurzamen mag je namelijk tot wel 106% van de woningwaarde lenen, in plaats van de gebruikelijke 100%. Dit maakt het nemen van energiebesparende maatregelen de grote uitzondering op je maximaal te lenen hypotheekbedrag. 

Bouwdepot

Het extra hypotheekbedrag wordt door een geldverstrekker apart gezet in een bouwdepot*, waarbij je aangeeft welke energiebesparende maatregelen je van plan bent te nemen en wat dit ongeveer gaat kosten. De geldverstrekker controleert hiermee of je het extra geleende bedrag ook daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Wel goed je bonnetjes bewaren, dus.

De energiebesparende maatregelen waar je extra hypotheek voor mag aanvragen zijn onder andere:

*Het bouwdepot geldt alleen indien je meer leent dan 100% van je maximale hypotheekbedrag.

Energiebespaarbudget

Weet je op dit moment nog niet precies welke energiebesparende maatregelen je moet nemen? Dan is het slim om te kiezen voor het Energiebespaarbudget. Het grote voordeel hiervan is dat je geen specificatie van de kosten of maatregelen hoeft te geven. Op deze manier regel je eerst je hypotheek en beslis je later pas welke energiebesparende maatregelen het beste zijn voor jouw situatie. 

Let er wel op dat het Energiebespaarbudget in de meeste gevallen alleen mogelijk is als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Toch zijn er ook een paar geldverstrekkers die dit zonder NHG aanbieden. 

Hypotheek oversluiten

Door de huidige, lage rentestand kan het oversluiten van je hypotheek voordelig zijn. Mocht je dit al overwegen én ben je van plan om je woning te verduurzamen, zorg er dan voor dat je direct al deze energiebesparende maatregelen laat mee financieren. Zo voorkom je dat je in een later stadium opnieuw advies- of afsluitingskosten dient te betalen, verlaag je jouw maandlasten met een voordeligere rentestand en  heb je een energiezuiniger huis. Allemaal in één keer. 

Tip! Sommige geldverstrekkers bieden een hypotheek aan die specifiek voor verduurzaming geldt. Hierbij wordt (een deel van) de hypotheek ingezet voor het verduurzamen van een woning en kan het zelfs zo zijn dat je rentekorting krijgt bij het implementeren energiebesparende maatregelen. Een mooie motivatie om te gaan verduurzamen en te profiteren van alle voordelen die een energiezuinige woning je biedt.

Overwaarde inzetten om te verduurzamen

Heb je overwaarde op je koopwoning? Dan kan je dit inzetten om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek te krijgen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Meer over overwaarde en hoe je dit kan inzetten? Bekijk alle mogelijkheden en bereken direct zelf je huidige overwaarde.