Actueel Nieuws

5 manieren om te besparen op je maandlasten

Je hypotheek beslaat vaak een groot deel van je maandelijkse lasten. Wil je die maandlasten omlaag brengen? Wij geven je 5 tips.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 5-2-2021
Huisje op toren van geld

1. Oversluiten

Nu de rente nog historisch laag is, is dit misschien wel hét moment om je hypotheek over te sluiten. Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek, met de lagere actuele rente, afsluit. Dat kan bij je huidige bank of een andere hypotheekverstrekker. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen door over te sluiten? Doe dan onze oversluitcheck.

2. Rentemiddeling

Loopt je rentevaste periode nog niet af en wil je niet oversluiten, maar wel profiteren van de lage hypotheekrente? Dan kun je je rentevaste periode openbreken door rentemiddeling. Je krijgt een nieuwe rentevaste periode waarbij je hypotheekrente een gemiddelde is van je huidige rente en de actuele rente. Het eerder openbreken van je rentevaste periode gaat wel gepaard met een boeterente. In het nieuwe rentepercentage zit deze boeterente verwerkt door een renteopslag.


3. Extra aflossen

Een andere manier om je maandlasten te verlagen, is extra aflossen op je hypotheek. Je kunt eenmalig een groter bedrag aflossen, of elke maand of elk jaar een beetje. Zo verlaag je geleidelijk je maandlasten. Bekijk wel even in de voorwaarden van je hypotheekverstrekker hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vaak is dat tien of twintig procent, maar bij sommige hypotheekverstrekkers mag je zelfs onbeperkt extra aflossen.

4. Lagere risicoklasse

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan wordt de hoogte van je rente meestal bepaald door de risicoklasse waarin je zit. Die risicoklasse is weer afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld. Hoe hoger die schuld is ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse en de opslag op de rente die je betaalt.

Als je al een tijdje een hypotheek hebt en dus al aardig wat hebt afgelost, kan het zo zijn dat je inmiddels in een lagere risicoklasse hoort. Lang niet alle hypotheekverstrekkers passen dit automatisch aan. Het kan dus lonen om uit te zoeken of je inmiddels recht hebt op minder rente-opslag.

5. Bekijk je verzekeringen

Bij een eigen woning horen ook een aantal verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, opstalverzekering en inboedelverzekering. Neem die verzekeringen eens onder de loep en kijk of je ze elders voor een lagere premie kunt sluiten. De Hypotheker heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je kunt berekenen of je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Check je ORV arrow_forward