Actueel Nieuws

5 manieren om te besparen op je maandlasten

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat alles flink duurder is geworden. Boodschappen, benzine en natuurlijk energie. O.a. door de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne betaal je overal meer voor. Kom je aan het eind van de maand in de knoop? Dan kan het lonen om te kijken op welke manieren je kunt besparen op je vaste maandelijkse lasten. Wij geven je 5 tips.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 20/10/2022
Huisje op stapel geld

1. Bespaar op energiekosten

De eerste tip is waarschijnlijk weinig verrassend, maar: probeer te besparen op je energiegebruik. Op korte termijn kan dit bijvoorbeeld door de thermostaat één graad kouder te zetten, korter te douchen, wassen op lagere temperaturen en de droger minder vaak aan te zetten. Voor de langere termijn loont het zeker om je huis te verduurzamen, bijvoorbeeld isoleren of zonnepanalen plaatsen.

2. Extra aflossen op je hypotheek

Een andere manier om je maandlasten te verlagen, is extra aflossen op je hypotheek. Je kunt eenmalig een groter bedrag aflossen, of elke maand of elk jaar een beetje. Zo verlaag je geleidelijk je maandlasten. Bekijk wel even in de voorwaarden van je hypotheekverstrekker hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vaak is dat tien of twintig procent, maar bij sommige hypotheekverstrekkers mag je zelfs onbeperkt extra aflossen.

3. Lagere risicoklasse op je hypotheek

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan wordt de hoogte van je rente meestal bepaald door de risicoklasse waarin je zit. Die risicoklasse is weer afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld. Hoe hoger die schuld is ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse en de opslag op de rente die je betaalt.

Als je al een tijdje een hypotheek hebt en dus al aardig wat hebt afgelost, kan het zo zijn dat je inmiddels in een lagere risicoklasse hoort. Lang niet alle hypotheekverstrekkers passen dit automatisch aan. Het kan dus lonen om uit te zoeken of je inmiddels recht hebt op minder rente-opslag.

4. Bekijk je verzekeringen

Bij een eigen woning horen ook een aantal verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, opstalverzekering en inboedelverzekering. Neem die verzekeringen eens onder de loep en kijk of je ze elders voor een lagere premie kunt sluiten. De Hypotheker heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je kunt berekenen of je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering (ORV).

5. Bekijk je abonnementen

Streamingdiensten, sportscholen, tijdschriften, telefonie. Tegenwoordig kun je voor bijna elke dienst wel een abonnement afsluiten. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de huishoudens het aantal abonnementen te laag inschat. Loop eens door je bankafschriften om in kaart te brengen welke abonnementen je allemaal hebt en of er abonnementen tussen zitten die je niet of te weinig gebruikt. Zeg waar mogelijk abonnementen op, of sluit over naar een goedkopere variant.