Ik ga met pensioen

Neem de juiste beslissing

Als je straks met pensioen gaat, wil je er natuurlijk niet op achteruitgaan. Daarom is het belangrijk om te kijken of je financiële situatie van nu aansluit op je wensen voor later. Is je huidige hypotheekvorm wel de beste? En wat is er mogelijk als je je pensioen nog aan zou willen vullen? De Hypotheker rekent verschillende scenario’s met je door en zegt waar je op moet letten. Zo ben je goed geïnformeerd en neem je de juiste beslissingen voor je oude dag. Lees wat er allemaal belangrijk is als je met pensioen gaat, financieel en hypothecair.


Dit is het verhaal van Harry en Mieke.

De Hypotheker heeft hen geadviseerd over de mogelijkheden van hun lijfrenteverzekering op het moment dat ze met pensioen gingen.

Wat kunnen wij voor je doen?

  • We tonen je financiële situatie, nu en straks
  • We rekenen meerdere pensioenscenario’s door
  • We leggen uit hoe je verantwoord je pensioen aanvult

Wat kun je zelf doen?

  • Bekijk je huidige pensioenplan kritisch; is alles goed geregeld?
  • Vraag na wat je met dit plan later aan pensioen krijgt
  • Beslis of je dit bedrag aan wilt vullen 
  • Eerder stoppen met werken? Stem je financiële plan hier dan op af

Waar je op moet letten

Juridische en financiële aandachtspunten

Aanvulling op je pensioen

Veel mensen vullen hun pensioen aan. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een spaar- of beleggingsrekening, of een lijfrenteverzekering. Anderen nemen hun huis op in hun pensioenplan. Toch komt een combinatie het vaakst voor: meerdere manieren om je pensioen aan te vullen.

Sparen of beleggen

Sparen en beleggen zijn veelgebruikte manieren je pensioen aan te vullen. Waar sommige mensen kiezen voor veilig sparen, beleggen anderen hun geld voor meer rendement. Maar: dalen de koersen, dan kan je vermogen snel slinken. Welke aanvullingsvorm werkt het beste voor jouw pensioen?

Lijfrenteverzekering

Veel mensen gebruiken hun lijfrenteverzekering als pensioenaanvulling. Maar lijfrentekapitaal mag je niet in één keer laten uitkeren. Daarom bestaan er ook gegarandeerde uitkeringen, of kies voor (gedeeltelijke) belegging van je lijfrentekapitaal.

Pensioenoverdracht

Verander je van werkgever, dan verandert je pensioenregeling vaak ook. Een goede pensioenoverdracht kan later voor een welkome aanvulling op je pensioen zorgen. Binnen de eerste zes maanden bij je nieuwe werkgever heb je recht op een pensioenoverdracht.


Actualiteit en met pensioen gaan

Wat speelt er op de woningmarkt?

Wij houden het nieuws over wonen, hypotheken en andere financiële onderwerpen scherp voor je in de gaten. In begrijpelijke taal vertellen we je wat er speelt op financieel gebied. En verandert de regelgeving, dan leggen we je uit wat dit voor jou als huizenkoper of -bezitter betekent.