Een hypotheek als zzp'er

header-image
Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Als zelfstandige kun je vaak een redelijk stabiel inkomen bij elkaar klussen, maar soms wisselen je inkomsten per maand. Hoe zit dat als je een hypotheek wil afsluiten?
Arrow
Ontdek
Hoeveel kan ik lenen?
Als je als ondernemer een huis wil kopen, dan wil je natuurlijk weten: hoeveel kan ik lenen? In onze handige rekentool klik je op de rekenmachine naast het bruto jaarsalaris. Vervolgens vul je de jaarcijfers in van jouw bedrijf en bereken je in een handomdraai hoeveel jij maximaal kunt lenen.
Hoeveel kan ik lenen?
Aandachtspunten ondernemers
Een hypotheek afsluiten als ondernemer? Gelukkig is er veel mogelijk. Wel zijn er wat aandachtspunten.
De de ZZP check
Maak je financiële situatie inzichtelijk
Wil je als zelfstandige een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. De bank kijkt naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.
Bereid je voor
Zorg voor startkapitaal om je hypotheek aan te vullen. Zet je jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren op een rij en, ook belangrijk, verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden.
Een huis kopen als ondernemer: een stappenplan
Bij een huis kopen komt veel kijken. In zes duidelijke stappen leggen wij het proces uit van een woning kopen en je hypotheek regelen.
Afspraak maken
Oriënteren
open-item
Voordat je een huis koopt, is het belangrijk je goed te oriënteren. Veel ondernemers zijn bang dat het lastig is om een hypotheek te krijgen, zeker als ze nog geen drie jaar ondernemen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn: vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Een hypotheekadviseur kan je helpen de mogelijkheden in kaart te brengen en uit te rekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook kan hij of zij alle andere financiële vragen beantwoorden die bij je spelen. Het oriëntatiegesprek is bij De Hypotheker vrijblijvend en kosteloos.
Op huizenjacht
open-item
Wanneer je weet wat je budget is en wat je woonwensen zijn, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Makelaars hebben veel ervaring en kennis van de situatie op de huizenmarkt. Zij kunnen je helpen een geschikte woning te vinden en een gedegen bod uit te brengen. Bezichtig meerdere huizen om erachter te komen wat jij belangrijk vindt aan een toekomstige woning. Bijvoorbeeld de omgeving, het aantal vierkante meters of een instapklare woning.
Onderhandelen over je droomhuis
open-item
Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Bied niet gelijk hoeveel je maximaal wilt betalen, zodat er nog ruimte is om te onderhandelen. Zo'n onderhandeling is erg spannend. Wij zetten daarom vijf nuttige tips voor je op een rijtje.
Je hypotheek regelen
open-item
Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen van dit contract heb je nog drie dagen bedenktijd, voordat het contract bindend is. Het is nu ook tijd om je hypotheek te gaan regelen. Tijdens een afspraak met je hypotheekadviseur bespreek je alle belangrijke punten. Bijvoorbeeld: welke hypotheekverstrekker past het beste bij jouw situatie en wensen, hoe lang wil je de hypotheekrente vast zetten en wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid en overlijden? Na het gesprek met je adviseur ga je aan de slag met het verzamelen en aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag.
De hypotheekofferte tekenen
open-item
Je hypotheekadviseur schrijft een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van je hypotheek. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.
Naar de notaris
open-item
Zet de champagne maar koud: vandaag ga je naar de notaris! Hier zullen zowel jij als de verkoper de akte van levering tekenen en zul je ook de hypotheekakte tekenen. Als je hebt getekend bij de notaris is het huis officieel van jou en kun je gaan klussen en/of verhuizen.
Dit vragen klanten ons vaak
Veelgestelde vragen over een hypotheek afsluiten als zelfstandige
Hoe lang moet ik ondernemer zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten?
open-item
Hypotheekverstrekkers kijken naar de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer om de maximale hypotheek bepalen. Maar ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je al terecht na een jaar zelfstandigheid. Dan wordt er een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.
Welke documenten heb ik nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten?
open-item
De bank wil in ieder geval de jaarverslagen van de afgelopen drie jaar, de prognose voor het komende jaar en de aangiftes van de IB van de afgelopen drie jaar zien. Je hypotheekadviseur stelt je op de hoogte van de andere benodigde documenten.
Hoe kan ik als ondernemer mijn maximale hypotheek berekenen?
open-item
In onze handige rekentool "Hoeveel kan ik lenen?" klik je op de rekenmachine naast het bruto jaarsalaris. Vervolgens vul je de jaarcijfers in van jouw bedrijf en bereken je in een handomdraai hoeveel jij maximaal kunt lenen. Let op: de rekentool geeft een indicatie. We raden je aan altijd nog langs een financieel adviseur te gaan om de maximale hypotheek voor jouw persoonlijke situatie exact uit te rekenen.