Actueel Terug naar actueel

Welke hypotheekvormen zijn er?

Hypotheek en hypotheekvormen

Wil je een huis kopen en je hebt geen eigen middelen, dan sluit je een hypotheek af. Een hypotheek is een lening waarbij het huis als onderpand dient. Via een geldverstrekker leen je het geld om de hypotheek af te betalen. Een hypotheek sluit je meestal af voor een periode van 30 jaar. Hoeveel je kunt lenen, hangt af van je inkomen, de waarde van het huis, je maandelijkse vaste lasten en andere financiële verplichtingen. 

De beste hypotheekverstrekker

Wanneer je een compleet financieel plaatje hebt, kan de hypotheekadviseur van De Hypotheker op zoek naar de hypotheek die het beste bij je past. Op basis van je persoonlijke situatie en wensen vergelijken we hypothekenvormen en gaan we voor je op zoek naar de beste hypotheekverstrekker. Net zo lang tot we de optimale hypotheek hebben gevonden, tegen de scherpste prijs. Maak een afspraak en kom langs.

Hypotheekvormen en veranderingen vanaf 2013

Vanaf 1 januari 2013 kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek volgens een vast schema aflost, zoals bij een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Hiervoor kon je ook andere hypotheekvormen afsluiten waarbij je hypotheekrente kon aftrekken.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. Een annuïteitenhypotheek heeft de volgende kenmerken: 

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De kenmerken van een lineaire hypotheek zijn:

Andere hypotheekvormen vóór 2013

Tot 2013 was het mogelijk andere hypotheekvormen af te sluiten dan een annuïteiten- of een lineaire hypotheek waarbij renteaftrek mogelijk was. De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt, kan je de hypotheek nog (fiscaal) voortzetten. Neem voor meer informatie contact op met de adviseur van De Hypotheker.

Zo voldoe je aan het overgangsrecht als je lopende hypotheek al op 31 december 2012 bestond. In dat geval kan je onder voorwaarden je hypotheek laten aanpassen of meenemen naar een nieuwe woning. 

Onderstaand vind je een lijst van andere hypotheekvormen

Maandelijkse updates ontvangen over de woningmarkt?

Dank u. U bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan.