Huis kopen: stappenplan

Je bent op zoek naar een huis. Ga je huren of wil je een huis kopen? De Hypotheker legt je uit wat er komt kijken bij het kopen van een woning en geeft je een stappenplan. Door de tips op deze checklist weet je precies wat je te wachten staat bij het kopen van een woning. 

Stel woning gekocht sleuteloverdracht

Stap 1: Huren of kopen?

Wil je als starter een eerste huis kopen of kun je beter op zoek gaan naar een huurwoning? Wat is het interessantste voor jou? Test het zelf met onze woontest Huren of kopen.

Stap 2: Wat voor soort woning?

Waar wil je wonen en hoe moet het huis eruit zien? Hoeveel ruimte heb je nodig? Wil je er zo in kunnen of ben je handig en wil je zelf klussen? Stel een lijst op met je woonwensen en maak zo voor jezelf inzichtelijk aan welke wensen de woning die je gaat kopen moet voldoen. Bedenk ook of je nieuwbouw of bestaande bouw wilt. Houd goed rekening met de bijkomende kosten van een nieuwbouwwoning

Stap 3: Hoeveel kan ik lenen?

Als je een huis wilt kopen, is het goed om te weten hoeveel je kunt lenen. Hoeveel je kunt lenen, hangt af van je inkomen, de waarde van het huis, je maandelijkse vaste lasten en andere financiële verplichtingen. Test het zelf met onze handige berekeningen.

Stap 4: Op zoek naar je droomhuis

Nu je weet wat voor soort huis je wilt kopen en je een idee hebt hoeveel je kunt lenen, start je huizenjacht. Ga je een huis kopen, dan kun je kiezen voor een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar geeft tips en advies, gaat mee bij de bezichtiging, begeleidt je bij de aankoop, doet de onderhandelingen en regelt alles rondom het koopcontract.

Twee keer per jaar vindt de Open Huizen Dag plaats. Tijdens deze dag kun je zonder afspraak en vrijblijvend te koop staande huizen bezoeken. Een goede manier om meerdere huizen op één dag te bezichtigen.

Stap 5: Droomhuis gevonden?

Je hebt je droomhuis gevonden. Voordat je een bod uitbrengt, moet je weten wat de woning die je wilt kopen ongeveer waard is. Wil je alvast een globale inschatting, vul dan de woningwaardemeter in.

Als je voldoende financiële ruimte hebt, kun je gaan onderhandelen. Over de aankoopprijs, maar ook over de overname van roerende zaken of de transportdatum van je huis. 

Een advies: breng je (eerste) bod altijd uit onder het voorbehoud dat je de financiering rond krijgt. De verkopende partij is niet verplicht om op je bod in te gaan. Maar als hij wel met een tegenbod komt, moet hij met jou onderhandelen totdat je aangeeft geen belangstelling meer te hebben.

Zijn jullie het eens over een prijs, dan moet de woning getaxeerd worden en kun je eventueel een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hierdoor krijg je een objectief beeld van de staat van de woning die je gaat kopen. Via De Hypotheker kun je een taxatie of een keuring tegen een gunstig tarief laten uitvoeren. Informeer hiernaar bij één van onze vestigingen.

Stap 6: Het koopcontract

Aan de hand van de mondelinge overeenkomst stelt de verkopende makelaar een koopcontract op, dat beide partijen moeten ondertekenen. Daarna geldt een termijn van drie dagen, waarbinnen de koper zonder reden mag afzien van de koop. Laat je goed adviseren over de inhoud van het koopcontract, zoals de bepaling van de ontbindende voorwaarden. Nadat je de overeenkomst hebt afgesloten, moet je meestal bij de notaris een waarborgsom storten of een bankgarantie laten stellen. Deze bankgarantie kan De Hypotheker voor je regelen.

Stap 7: Een hypotheek afsluiten

Wanneer je een compleet financieel plaatje hebt, dan zoekt de hypotheekadviseur de hypotheek die het beste bij je past: een lineaire of annuïteitenhypotheek. Een hypotheek sluit je meestal af voor 30 jaar. Ook kijkt de adviseur of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie of een Starterslening. Op basis van je wensen en je huidige financiële situatie, vraagt de hypotheekadviseur een hypotheekofferte (Bindend Krediet Aanbod) aan bij de geldverstrekker. Dit krediet aanbod neem je samen door met je adviseur. Heb je het aanbod getekend, dan regelt de hypotheekadviseur de rest: van geldverstrekker tot aan de notaris.

Stap 8: De overdracht

Zodra je bij de notaris de akte van levering hebt getekend, ben je officieel eigenaar van de woning. Gebruikelijk is dat je vlak na de transportakte (ook) de hypotheekakte tekent.

Meer weten over een eerste huis kopen als starter? Kom langs bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je meer over je financiële mogelijkheden. 

Veelgestelde vragen over een huis kopen

Kun je een huis kopen zonder makelaar?

open-item

Zeker, je kunt gewoon een huis kopen zonder makelaar. Een aankoopmakelaar brengt echter wel een hoop voordelen met zich mee, zeker op de huidige woningmarkt. Een makelaar weet als eerste van nieuwe woningen op de markt, kan je adviseren over de hoogte van het bod en kan voor je onderhandelen. Je kansen op een succesvolle huizenzoektocht worden dus aanzienlijk vergroot.

Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

open-item

Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak. Als je onvoldoende eigen geld hebt, kun je kijken of er andere mogelijkheden zijn, zoals een belastingvrije schenking of een extra lening afsluiten naast je hypotheek. Laat je hierover goed informeren door een adviseur.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk