Eigen geld

Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om eventueel het volledige of een gedeelte van het bedrag te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning.

In principe ben je bij overwaarde verplicht deze aan te wenden voor de financiering van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over een hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde niet aftrekbaar. Gaat het om spaargeld, dan kan je deze op verschillende manieren inzetten voor de financiering van je (nieuwe) woning. Welke manier voor jou geschikt is, hangt sterk samen met wat je met je vermogen wil doen op de korte en lange termijn.

Bouwrente

Tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning wordt er rente in rekening gebracht, de bouwrente. Rente over meegefinancierde uitstelrente en hypotheekrente tijdens de bouw zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als je voldoende eigen middelen hebt, is het fiscaal voordeliger om bouwrente uit eigen middelen te betalen.

Verlaging maximaal leenbedrag

Sinds 2018 kun je nog maar 100% van de marktwaarde van een woning lenen. De bijkomende kosten bij aankoop van een woning dien je zelf te betalen. Voldoende eigen middelen zijn dus belangrijk bij de aankoop van een woning.