Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Eigen geld

Eigen geld, het geld dat je vrij beschikbaar hebt en eventueel in de hypotheek of in het nieuwe huis kunt investeren.

Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om eventueel het volledige of een gedeelte van het bedrag te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning.

In principe ben je bij overwaarde verplicht deze aan te wenden voor de financiering van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over een hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde niet aftrekbaar. Gaat het om spaargeld, dan kan je deze op verschillende manieren inzetten voor de financiering van je (nieuwe) woning. Welke manier voor jou geschikt is, hangt sterk samen met wat je met je vermogen wil doen op de korte en lange termijn.

Bouwrente
Tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning wordt er rente in rekening gebracht, de bouwrente. Rente over meegefinancierde uitstelrente en hypotheekrente tijdens de bouw zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als je voldoende eigen middelen hebt, is het fiscaal voordeliger om bouwrente uit eigen middelen te betalen.

Verlaging maximaal leenbedrag
In 2017 kun je nog maar 101% van de marktwaarde lenen. Hierdoor mag je maar maximaal één procent boven de aankoopprijs van je woning lenen, om bijkomende kosten als kosten koper te financieren.

Volgend jaar zal dit met een 1 procent verlaagd worden, zodat er vanaf 2018 alleen 100 procent van de marktwaarde geleend kan worden. De bijkomende kosten bij aankoop van een woning dien je dan zelf te betalen. Eigen middelen is hiervoor belangrijk om deze kosten te kunnen betalen.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak