Een tweede woning kopen

Een tweede woning al dan niet in Nederland kan dienen als belegging of je kan deze kopen voor recreatieve doeleinden.

Wanneer je een hypotheek voor een tweede woning wil afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken.

Geen hypotheekaftrek
Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van deze woning via de hypotheek op uw hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Financiering
Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er niet veel hypotheekinstellingen die de aankoop volledig zullen willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een tweede woning te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen. Soms geldt er ook nog een opslag op de rente. Daarnaast kan de geldverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Denk bijvoorbeeld op een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de woning.

Recreatiewoningen
Het komt steeds vaker voor dat mensen een recreatiewoning kopen en deze als hoofdverblijf gaan bewonen. Als je dit ook van plan bent, houd dan rekening met speciale regels en bepalingen. Om te beginnen het afsluiten van een hypotheek: dat is minder eenvoudig dan bij een "normaal" woonhuis. Niet alle banken zijn namelijk bereid om een recreatiewoning te financieren, ook al wordt deze als hoofdverblijf gebruikt. Vraag een hypotheekadviseur van De Hypotheker naar de voorwaarden.

Vervolgens zijn de mogelijkheden de woning permanent te bewonen én de aftrek van de hypotheekrente niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn gemeenten die een zogenaamd gedoogbeleid voeren en het toelaten dat recreatiewoningen permanent worden bewoond, andere gemeenten weigeren een dergelijke toestemming. Een door de eigenaar permanent bewoonde vakantiewoning kan, op basis van feitelijke omstandigheden als een 'eigen woning' in fiscale zin worden aangemerkt. Als dit het geval is, valt de woning in inkomensbox 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als je de recreatiewoning financiert met een hypotheek, dan is de rente in dat geval voor jou aftrekbaar.

Hypotheekadvies: alles weten over hypotheken en het kopen van een huis?

De hypotheekadviseur van De Hypotheker zoekt jouw optimale hypotheek met de scherpste prijs.

Lees hoe we je kunnen helpen.

Onze klanten zijn tevreden. De Hypotheker wordt beloond met een 8,9/10 op basis van 865 Klantenvertellen beoordelingen.
Maak een afspraak
Deel dit artikel:
Linkedin